Het DreamTeam van Operation Bobbi Bear

 

Tijdens ons bezoek bij Operation Bobbi Bear hebben wij kennis gemaakt met een groot deel van hun team. Jackie Downs Branfield is al geruime tijd met pensioen en maakt al jaren geen deel meer uit van het management. Wel verdient zij een plek op deze pagina, omdat Operation Bobbi Bear ooit uit haar gedrevenheid, passie en deskundigheid is geboren. “We Salut you Jax”! Thanks for all your devotion, love and passion for the children you served”.

Jackie Downs Branfield Founder Operation Bobbi Bear. Retired many years ago.

Op hun eigen website stelt het huidige team zicht als volgt voor:

 

 

Operation Bobbi Bear has found a title for Carika: Minister Without Portfolio

 

Child Safety Officers

U ziet bij veel namen de functie Child Safety Officer (CSO). Deze functie behoeft enige toelichting.  Dit zijn speciaal opgeleide counselor’s, die de getraumatiseerde kinderen begeleiden bij het praten over, en het verwerken van hun trauma’s. De Bobbi Bear is daarbij hun hulpmiddel.

Te weinig vervolging

Ondanks alle pogingen van Operation Bobbi Bear om de daders van seksueel misbruik te laten vervolgen, worden er nog steeds te weinig daders aangeklaagd. Dit komt onder andere omdat er te weinig forensisch bewijs bij de rechtbank terecht komt.  Gewoon omdat er onzorgvuldig met forensisch materiaal wordt omgegaan. Daarnaast raken dossiers zoek, zijn ze vaak slecht geschreven, is de dienstdoende agent met verlof of zijn zorgverleners niet op de hoogte van juridische procedures en is forensisch materiaal te vaak verdwenen of onbruikbaar. Deze CSO’s worden door de kinderen en de rest van de community “Aunties” genoemd. Daarom werd de IDFA documentaire die in 2008 werd gemaakt over Operation Bobbi Bear ook “Rough Aunties” genoemd. U kunt de film nog steeds zien via vimeo.com:

Belang van het getraumatiseerde kind moet voorop staan!

Operation Bobbi Bear streeft naar een werkwijze waarin hulpverleners in staat zijn het strafrechtproces te volgen en in te grijpen waar dat nodig is. Ook willen zij de gemeenschappen bijstaan ​​zodat deze weten hoe de belangen van een kind dat het slachtoffer is van seksueel misbruik voorop komt te staan, vanaf het moment van redding tot aan de rechtszitting . En dat proces dat duurt in Zuid-Afrika minimaal 2 jaar.

Met behulp van therapeutische methoden om forensisch bewijs te verkrijgen, werkt de Child Safety Officer (CSO) samen met het strafrechtsysteem om de rechten van een jong slachtoffer van seksueel misbruik te waarborgen. De Bobbi Bear speelt daarin een grote rol. Het kind kan veel sneller middels de beer aangeven wat hem is overkomen, dan dat het dat in woorden kan. Dat dit verhaal er goed uit komt, is niet alleen van belang voor de traumaverwerking.

De Child Safety Officer (CSO) is ook getraind om het risico van besmetting van het kind met HIV/AIDS op het punt van redding te beoordelen. Ook daar helpt de Bobbi Bear bij.  De CSO weet vervolgens hoe te handelen. Ook staat de CSO en het kind bij tijdens het juridische proces.

Maar het allerbelangrijkste, en misschien ook wel het moeilijkste werk van de CSO is om het getraumatiseerde kind op weg te helpen naar heelheid. En daar zijn zij een kei in, niet in de laatste plaats omdat vrijwel alle CSO’s  uit eigen ervaring weten wat daar voor nodig is.

Opleiding CSO

Operation Bobbi Bear leidt CSO’s intern op. De droom van Operation Bobbi Bear is om twee Child Safety Officers in elke dorp of stad van Zuid-Afrika te hebben.

De Child Safety Officers wonen veelal in de voormalige townships rondom Amanzimtoti, vlak bij Durban. De meesten zijn zelf ooit een Bobbi Bear-kind geweest, en dus ervaringsdeskundig. Zij krijgen voor hun werk betaald. Zo kunnen zij hun gezin onderhouden. In dit gezin zijn vaak één of meerdere kinderen geplaatst die hun traject bij Operation Bobbi Bear hebben volbracht. Het is geweldig om te zien hoe lang de meeste CSO’s al werken bij Operation Bobbi Bear. Eigenlijk zijn zij hét succesverhaal van Operation Bobbi Bear.

Betaald werk

Voor E 55,=per maand kan één CSO voldoende uren met een kind aan het werk om een risico-inventarisatie te maken voor wat betreft de kans op besmetting met HIV/Aids, en kan het belangrijke interview met de Bobbi Bear worden afgenomen. Het moet gezegd worden dat de Child Safety Officers lang niet alle uren betaald krijgen die zij werken voor Operation Bobbi Bear. Zo hebben zij allemaal ook extra taken, die zij doen op vrijwillige basis. En vergeet niet dat zij pleegouder zijn van één of meer kinderen van Operation Bobbi Bear die niet meer terug konden worden geplaatst in hun oude gezin of familie. Het is hard werken, maar wij hebben afgelopen november met eigen ogen gezien met hoeveel passie zij dit dagelijks doen.

Fundraising

Om ervoor te zorgen dat er doorlopend voldoende budget is om het salaris van de CSO’s te kunnen blijven betalen, proberen wij geld in te zamelen voor het betalen van de uren Child-Safety officer.

U kunt hier uw donatie in orde maken, en kiezen voor Uren Child Safety Officer! NB: Voor dit project zijn wij dringend op zoek naar maandelijkse donateurs. De meeste fondsen met wie wij samenwerken kunnen helaas geen geld uitgeven aan salarissen van medewerkers, terwijl die juist zo hard nodig zijn.

Alvast bedankt!

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close