Victim Friendly Centre

Bij verschillende politiebureau’s in het werkgebied van Operation Bobbi Bear staan Victim Friendly Centre. Wij zijn gisteren bij één van de drukste politiebureau’s, genaamd Isipingo, een Victim Friendly Unit binnen gegaan. Dit zijn eigenlijk gewoon zeecontainers, maar dan aan de binnenkant zo gezellig mogelijk ingericht.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEr staat een ijskastje en een magnetron, je kunt er koffie zetten, er zijn stoelen en een tafeltje en een bed/bank vol met Bobbi Beren. De wanden zijn aangekleed met kleurrijke gordijnen en er ligt een soort van vloerbedekking. Deze units worden dagelijks bemand door Child Safety Officers van Operation Bobbi Bear.

Mensen die aangifte willen doen van seksueel misbruik, of agenten die mogelijk een slachtoffer hebben gevonden van seksueel misbruik, laten deze eerst langs de Rough Aunties in dit Victim Friendly Centre gaan. De daar aanwezig Child Safety Officers proberen het kind op hem/haar eerst een beetje op zijn/haar gemak te stellen en te achterhalen wat er precies is gebeurd. Dan zal de Child Safety Officer de het kind voorbereiden op een gesprek met een agent.

Die voorbereiding is belangrijk, want het kind kruipt dan minder snel terug in zijn schulp tijdens dit eerste gesprek met de politie. Als de Auntie denkt dat het kind klaar is voor de aangifte, roept het de politieagent binnen. Zo hoeft het kind niet in het drukke politiebureau in te gaan.

In het Victim Friendly Centre van Isipingo ontmoeten wij Thulli en Sweetie, de 2 Child Safety Officers van Operation Bobbi Bear ter plaatse. Zij vragen of de Captain van het bureau, Captain Ragavan, ook even langs komt om ons de hand te schudden. En dat doet hij graag, met foto erbij natuurlijk.PB070296.JPG

Hij vertelt ons dat hij al enige tijd de leiding heeft over het bureau én het Victim Friendly Centre. Dit politiebureau, Isinpingo, is een van de drukste bureau’s in de omgeving. Hij vind het Victim Friendly Centre een heel goed initiatief en zou graag zien dat het op meer politiebureau’s wordt ingezet, hetgeen ook al gebeurt. Ook in Amanzimtoti, in de nabije omgeving van het Bobbi Bear Rescue Centre, is hem gevraagd een dergelijk initiatief te starten, maar gezien de drukte op Isipingo is dat tot op heden niet gelukt.

Cathy, een vrijwilliger van Operation Bobbi Bear, is met ons meegereden naar dit bureau en zal de dag daar doorbrengen. Later hoor ik dat zij 4 casussen hebben aangenomen die dag. Het gaat dan niet alleen om seksueel misbruik. Zo had zij een vrouw die in het ziekenhuis is bevallen, even in slaap is gevallen daarna, en bij het wakker worden haar kind blijkt kwijt te zijn. Niemand weet wat er gebeurd is, maar het vermoeden bestaat dat het kind door een ander is meegenomen. Om zo de toelage van de overheid op te eisen.

PB070293.JPGVoor elk kind dat geboren wordt en geregistreerd is bij de overheid, krijgen de ouders een kleine maandelijkse bijdrage. Dit beleid zorgt ervoor dat het loont om veel kinderen te krijgen, en juist door de allerarmsten en de verslaafden wordt het krijgen van een kinderen dan gestimuleerd. Eigenlijk het tegenovergestelde van wat je zou willen, en voor mij echt onbegrijpelijk. Ik zou er juist voorstander van zijn om voorbehoedsmiddelen gratis te verstrekken, en ervoor te zorgen dat iedere moeder die niet meer dan 2 kinderen heeft op haar 45ste te belonen. Bijvoorbeeld door een klein pensioentje. Hopelijk komt er nog eens een politicus aan de macht die dit begrijpt.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close