Onzichtbare pijn

De problematiek van de kinderen die worden geholpen door Operation Bobbi Bear is er een waarvan de meeste mensen niets willen horen. Het resultaat van de hulp is ook veel minder tastbaar dan die van veel andere goede doelen. Wij kunnen geen waterput laten zien die is gebouwd in een dorp in Afrika. Van ons krijg je geen fotoś van blije kinderen die hun nieuwe school openen. En ook zijn er geen filmpjes over doodzieke kinderen die genezen worden. Wij proberen juist deze kinderen om wille van de privacy zoveel mogelijk te beschermen. Bovendien is hun pijn voor de buitenwereld niet zichtbaar. Vaak lijken de kinderen ongeschonden en gezond. Terwijl hun ziel en hun hart heel ernstig beschadigd is. Wat wij wél kunnen laten zien is de Bobbi Bear waarop het hele verschrikkelijk verhaal staat getekend, of geschreven. En daar wil eigenlijk niemand naar kijken. Het is té schokkend.

Vanmiddag heb ik even de tijd genomen om naar een interview te luisteren met Michael van Loenen van Youbedo.com . Het ontroerde mij. Er was zoveel herkenning. Michael stelt zich kwetsbaar op in dit interview, en daar was ik blij mee. Het gaf mij zelfs nieuwe energie. 

Ik leer in dit interview hoe ik mijn verontwaardiging die ik soms voel als ik negatieve reacties krijg op het werk dat ik doe voor Bobbi Bear NL kan omzetten in kracht. Juist als iets dat zich niet ontwikkelt zoals je graag zou zien is dit heel belangrijk.

Sociale ondernemers (waaronder ik stichtingen als Bobbi Bear NL ook beschouw) hebben het veel lastiger dan andere ondernemers. En zo zou het eigenlijk niet moeten zijn, maar zo is het. En daar moet je dan mee dealen.

Ik weet nog goed hoe het voelde deze zomer, wanneer ik, terwijl ik op markten en braderiën mensen het verhaal van de Bobbi Bear probeerde te vertellen, en spulletjes probeerde te verkopen uit onze Bobbi Bear Webshop. Dat mensen geen interesse hebben in ons product, dat kan ik nog plaatsen. Maar het doet natuurlijk wel pijn als je ziet dat er meer aandacht is van de winkelende massa voor suikerspinnen en niemandalletjes, en dat er schrikbarend weinig mensen de moeite nemen om op zijn minst even je verhaal te komen aanhoren. Dat de lasten veel groter zijn dan de baten, daar kan ik mee dealen. Misschien was de keuze niet zo goed. Misschien is 3,5 euro teveel voor een zak kerstchocolaatjes, ook al gaat dan een euro naar het goede doel. Dat kan een inschattingsfout van mijn kant zijn. Maar dat er ongepaste grappen worden gemaakt over dit onderwerp, dat mensen hun hoofd afwenden als ik probeer ze een flyer aan te reiken, en dat ik zelfs moet aanhoren dat ” dat in hun eigen land maar moet worden opgelost” dat raakt mij diep in mijn ziel. Ik ben dan even verontwaardigd, verdrietig en best even boos ook.

Helaas lopen ook de acties via Doelshop.nl en Youbedo.com lopen niet zoals ik dat graag zou zien. Ik had gedacht dat het gunstig zou zijn dat ik nu acties had waarbij ik geen geld vroeg, maar alleen een héééél klein beetje moeite: Namelijk je boek, via een andere site kopen dan je gewend bent, omdat dan 12 % van je aankoopsprijs naar een goed doel kan gaan. Of één klikje meer moeite doen bij de aankoop van je stofzuiger, kleding of nieuwe mobiele TV. Maar de resultaten vallen tegen. Dat ligt natuurijk ook aan onze “marketing” maar ik meen toch ook dat het ligt aan de problematiek waarmee de kinderen van Operation Bobbi Bear te maken hebben.

Seksueel misbruik is nog steeds een onderwerp waar je liever niets mee te maken wilt hebben. Daar kan ik van alles van vinden en over voelen, maar ik kan dat niet in mijn eentje veranderen. Dankzij het interview met Michael weet ik nu dat dit erbij hoort, en dat ik die emotie kan omzetten in nieuwe energie. Goed voor je zelf zorgen is dan heel belangrijk. Ook al gun je dat jezelf niet. |Want HET is nog niet gelukt, dus jij mag niet rusten. Je dient immers een hoger doel, en dat is veel belangrijker dan jouw gezondheid. Onzin natuurlijk. Dus daar ga ik aan werken. Ik ben Michael dankbaar voor zijn kwetsbare opstelling.

Brigitte Wendelgelst

 

 

 

 

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close