Mandela Day Nederland 2018: Ubuntu, Voeg de Daad bij het Woord…

Afgelopen woensdag bezocht ik http://mandeladay.nl/. Deze dag werd georganiseerd door Frank Rekers van 4Human Training, Coaching en Adviesbureau.

De dag vond plaats op de prachtige prachtige Bronckhorst Hoeve in Brummen en alleen al de rit daar naar toe was zeer de moeite waard. Frank heeft de Ubuntu Filosofie nog eens toegelicht. Zo hoorde ik dat het verder ging dan alleen het begrip vergevingsgezindheid, dat het ook ging over dat ik  ben, omdat wij zijn. Ubuntu gaat over sterk worden vanuit verbondenheid, besef hebben dat je alleen zo sterk bent als de zwakste schakel. Dit laatste duidde hij aan de hand van zijn ervaringen bij het Korps Mariniers.  Het was hoopgevend om te zien en te horen dat veel aanwezigen het besef hadden dat het zo vreselijk belangrijk is voor een betere wereld dat je niet alleen iedereen als een gelijke ziet, maar ook durft uit te gaan van het principe dat jouw waarheid niet altijd DE waarheid is, en dat je goed luistert naar de ander en je mening durft bij te stellen als je tot nieuwe inzichten komt nadat je oordeelsvrij hebt kunnen luisteren naar de mening van de ander. Ik zag heel veel raakvlakken met Mindfulness trainingen die ik heb gedaan. Maar ook met de lessen uit mijn nog maar recent afgesloten coachopleiding.  Zoals bijvoorbeeld: “Het allerbelangrijkste in de communicatie is aandachtig en zonder oordeel luisteren.” Maar het volgende Ubuntu-principe voor leiders was echt nieuw voor mij:

Als je als leider een fout maakt, ben jij verantwoordelijk. Als jouw team/organisatie succes boekt, dan  is het de verdienste van jouw mensen.

Frank Rekers met Rugby Bal Mandela.jpg

Frank heeft een waar collecters item in zijn bezit: De door Madiba gesigneerde Rugby Bal…..Ik weet nog dat mij even een heel naar, maar volgens mij best ook wel menselijk, anti-Ubuntu gevoel bekroop: Wij noemen die emotie geloof ik jalouzie…..;-). Gelukkig duurde dat maar een seconde of twee. Hij is je van harte gegund Frank!!

Stichting Ikusasa

Ik heb deze dag kennis gemaakt met Marika de Boo, zij was aanwezige deze dag namens Stichting Ikusasa, een financieel adoptieproject voor kansarme kinderen in Zuid-Afrika. Wat een ongelooflijk mooi project is dat zeg! Het project bestaat al sinds 2003 en koppelt sponsors in Nederland aan kansarme kinderen in Johannesburg. Meer dan 200 kinderen worden zo jaarlijks geholpen aan leermiddelen en een schooluniform. Hiertoe werken de kinderen samen met MES, een welzijnsorganisatie in Johannesburg, die haar thuisbasis in Hillbrow heeft. Stichting Ikusasa bezoekt met regelmaat de kinderen in Zuid Afrika. Zo is er een grote betrokkenheid en persoonlijk contact met de kinderen én de medewerkers van MES. En natuurlijk blijft de Nederlandse sponsor zo goed op de hoogte van de vorderingen van hun sponsorkinderen. Aanvullend aan deze samenwerking met MES is er ook contact met een school voor kinderen met een speciale onderwijsbehoefte: Het Coronation Training Centre in Johannesburg. “Ikusasa” schijnt het Zulu woord voor toekomst te zijn, en de naam van dit project kon dus niet toepasselijker worden gekozen. Kijk eens rond op de website van Stichting Ikusasa ! Stichting Bobbi Bear Nederland neemt snel na de zomervakantie contact op met Marika de Boo, want een vergelijkbaar programma voor de kinderen van Operation Bobbi Bear lijkt mij een geweldig initiatief.  Marika heeft aangeboden om het beleidsplan dat ik nog moet schrijven om van de Stichting Bobbi Bear Nederland een ANBI stichting te maken, te willen bekijken alvorens ik het indien. En daar ben ik superblij mee. Ik heb  Marika op mijn beurt beloofd dat ik wat artikelen die door de Stichting Ikusasa community in Johannesburg worden gemaakt te verkopen wanneer ik met een kraampje van Stichting Bobbi Bear Nederland op braderieën sta. En natuurlijk leg ik daar dan ook folders neer van de Stichting Ikusasa.  Ubuntu, de daad wordt hier bij het woord gevoegd. Op onderstaande foto staat Marika rechts van mij, voor de kijker. Hier nemen wij allebei een cheque aan voor onze stichting.

Uitreiking cheque 100 euro SBBN op MandelaDay2018

Dutch Marines Rowing Challenge

De naam van de mijnheer links van mij is mij ontschoten, mijn oprechte excuses hiervoor. Maar ik weet wel dat hij net als Frank heeft gediend bij het Korps Mariniers, en zich nu geweldig bezig houdt met de Dutch Marines Rowing Challenge. Zij zetten zich op allerlei manieren in ten bate van Mariniers die op missie zijn geweest en vaak ongelooflijk veel met elkaar hebben meegemaakt. Eenmaal terug van een missie, of misschien zelfs wel weg of gepenisoneerd uit het Korps Mariniers, wordt vooral de onderlinge verbondenheid heel erg gemist. Daarom organiseert de DMRC diverse activiteiten, waarvan de Rowing Challenge toch wel een enorme uitdaging is. Ik begreep dat zij met een team zelfs helemaal naar London zijn geroeid. Wat een avontuur is dat, en wat een link met de Ubuntu filosofie! Over de roeichallenge naar London is een mooi boek geschreven door Frank Rekers: Van Droom naar Werkelijkheid. Er staan prachtige foto’s in van deze geweldige prestatie. Ik vond het een heel inspirerend verhaal. Je kunt het boek aanschaffen voor € 24,90 in de webshop van 4Human.

Talking Stick

Leonie Kappert heeft ons van alles verteld over het voeren van een dialoog met behulp van de Talking Stick. De Talking Stick wordt geroemd door Stephen Covey. De workshop was interactief, en gaf mij het inzicht dat echt luisteren zonder dat je direct je eigen oordeel de boventoon laat voeren, iedere keer weer een moeilijker blijkt te zijn dan je had verwacht. (Althans, laat ik vooral even voor mijzelf spreken heh!!). De Talking Stick kun je in een groep gebruiken, de persoon die het woord voert, houdt de stok vast. Zolang hij praat, blijft de rest goed luisteren. Als de spreker de stok overgeeft aan een door hem aangewezen andere persoon uit de groep, dan wil hij graag dat die persoon een korte samenvatting geeft van wat er door hem is verteld. Zo kan de spreker zich zelf ervan vergewissen dat hij begrepen is. Er is nog ruimte om iets aan de samenvatting toe te voegen of te corrigeren. Vervolgens wordt de persoon die nu de Talking Stick vast heeft, de spreker. Talking Stick’s zijn een mooi middel om een dialoog te kunnen voeren in een groepsverband. Indien de regels van de inzet van de Talking Stick worden gerespecteerd, kan communiceren in een groep naar mijn bescheiden mening meer effectief plaats vinden. Ook de Talking Stick zijn te koop in de webshop van 4Human. Nieuwsgierig? Kijk eens op de website van het Talkingstick Instituut. 

Talking-Stick-Middel-001-180x180

Ontmoeting met voormalig lijfwacht van Mandela, Sizwe Abrahams

Tussen de verschillende onderdelen door mocht ik naar mijn “tafel” waar ik gesprekken voerde over wat Stichting Bobbi Bear Nederland doet, en verkocht ik wat T-shirts en Kookschorten uit de Bobbi Bear Webshop. Tegenover mij stond Sizwe, die later op de dag enkele ervaringen met ons heeft gedeeld, vanuit de tijd van de Apartheid en vanuit de tijd dat hij lijfwacht was van Nelson Mandela. Sizwe heeft tot 8 jaar na de bevrijding van Madiba voor hem gewerkt, en dus van heel dicht bij mogen meemaken. Inmiddels woont hij met zijn vrouw in Amsterdam, en is hij te huur als een heel bijzondere kok. Ik vertelde Sizwe ook wat over het werk van Operation Bobbi Bear, en liet hem één van de gebruikte beren zien. Sizwe onderschreef het probleem van sexueel misbruik van kinderen in Zuid Afrika, en ik hoop snel eens met hem om de tafel te mogen om van zijn ervaringen te leren. In ieder geval leerde hij mij dat ik niet als Europese betweter de gemeenschap in Kwazulu Natal moest laten weten dat zij heel verkeerd bezig zijn. Wat wel helpt, is veel praten, de dialoog aangaan en proberen te begrijpen (NIET) goed te keuren, waar de lage sexuele moraliteit vandaan komt. Zoals hij zegt: De Afrikaanse cultuur bestaat al veel langer, denk nou maar niet dat je dit als Europeaan zomaar even kunt veranderen door het te veroordelen. Daarmee stuit je alleen maar op weerstand. Die knoop ik alvast in mijn oren! Sizwe is een voor zich zelf begonnen in Amsterdam met een bijzondere dienst als kok. Kijk eens op website Ubuntu Khoi Cooking!

Elsa Lubbe

Elsa komt uit Pretoria en was met haar gezin aanwezig vandaag. Zij had het over vrouwelijk leiderschap, spiritueel leiderschap en de vier dimensies van intelligentie. Haar dochter heeft nog een prachtig gedicht voorgelezen, een ode aan Nelson Mandela. Haar gezin droeg prachtige T-shirts van Nelson Mandela, die ze hadden meegenomen uit Zuid Afrika. Wat zou ik daarvan graag een exemplaar hebben zeg! Wie weet komen er nog een aantal op de Nederlandse markt!

T-shirt Nelson Mandela

YEPAFRICA

Mertine Middelkoop liep al bezoeker in de rondte op deze Mandela-dag. Zij vertelde mij over haar ervaringen in Afrika. Zij investeert met haar prachtige bedrijfje YepAfrica in de empowerment van jongeren in Afrika. YEP staat voor Young, Empowered en Proud. Per jaar worden 500 jongeren getraind, en 90% van hen vindt daarna een baan of start een eigen onderneming. Wow, wat een resultaten! Je kunt bij Mertine een Masterclass Coachingsvaardigheden voor professonals volgen in Gambia. Kijk hiervoor eens op Yepafrica.org . Mertine en ik gaan samen zeker eens praten. Want ik kansen voor de oudere Bobbi Bear kinderen indien zij een dergelijke training zouden kunnen volgen.

En zo liepen er nog meer ontzettend aardige en inspirerende mensen in het rond op deze Mandela Day. Zo was er een stel dat uit de textiel kwam, ik heb ook hun naam niet onthouden. Zij waren zo lief om de resterende 2 Bobbi Bear schorten te kopen en eens na te gaan of deze niet voor een lagere inkoopsprijs konden worden ingekocht. Dat zou betekenen dat er meer opbrengst zou overblijven voor Operation Bobbi Bear.

Ik hoop op een nog een Mandela Dag in 2019. Voor nu wil ik iedereen die ik gesproken heb bedanken voor de inspiratie en de aandacht voor Stichting Bobbi Bear Nederland. En Frank, uiteraard bedankt voor de organiatie! Ik ga nu hard aan de slag om de Ubuntu daad bij het woord te voegen. Met dit verslag hoop ik daarmee een begin te maken. Samen kunnen wij meer!

 
Tot slot een mooie impressie van deze dag:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1666012783518647&id=100003298240315

cropped-bobbi-bear-logo.jpg

 
 

 

 

 

 

 

 

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close